sxino

sxino

Τρίτη, Μαΐου 23, 2006

Stadium Arcadium (Red hot chili Peppers 2006)


Μερικές φορές αναρωτιέσαι μέχρι πια ηλικία μπορεί να έχει έμπνευση ένας καλλιτέχνης. Ειδικά άμα είναι κομμάτι μια νεανικής κουλτούρας (ροκ). Αλλά και μέχρι ποτέ να εξερευνάει νέα πράγματα. Και επίσης άμα φτάσει στην κορυφή, μετά τι πρέπει να κάνει;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που περνάνε από το μυαλό σου όταν ακούς συγκροτήματα σαν τους RHCP, να βγάζουν καινούργιο δίσκο.
Οι απαντήσεις, προφανώς μπορεί να ποικίλουν, αλλά σε μερικές περιπτώσεις είναι πιο επιτυχημένες από ότι σε άλλες.
Οι RHCP, αποφάσισαν να βγάλουν το 2006, μετά τις τρελές πωλήσεις των Californication και By the Way, έναν δίσκο best of με καινούργια τραγούδια.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουν μέσα σε λίγες βδομάδες να κοντεύουν τις πωλήσεις των προηγουμένων δυο δίσκων, και να έχουν περισσότερα Νο1 από ποτέ.
Αλλά τι σημαίνει ένας δίσκος best of με καινούργια τραγούδια. Άλλο ένα σχήμα οξύμωρο που γραφώ για να σας μπερδεύω;;;;
Όχι. Σημαίνει ότι ακούς στα 2 cd, 28 τραγούδια, που σου φαίνεται ότι τα έχεις ξανακούσει, αλλά είναι καινούργια. Δεν είναι βεβαία σαν τους Placebo, που ακούς συνεχεία το ίδιο πράγμα εδώ και τρεις δίσκους. Αλλά ότι δεν προχωράνε σε καινούργιους πειραματισμούς. Αλλά θυμούνται όλους τους πειραματισμούς, από την εποχή που ατσουμπαλα αντιγράφανε τους Gang of Four, μέχρι την εποχή του Blood sugar sex magic, αλλά και τις πρόσφατες επιτυχίες.
Το Dani California, δεν είναι αντιπροσωπευτικό κομμάτι του δίσκου. Ο δίσκος δεν έχει αντιπροσωπευτικό κομμάτι. Ο δίσκος είναι αντιπροσωπευτικός της 25χρονης πορείας του συγκροτήματος, και όλη η δισκογραφία του είναι αντιπροσωπευτική του Starium Arcadium.
Με μια έννοια λοιπόν, αυτός ο δίσκος, είναι και ο τελευταίος του συγκροτήματος, καθώς συμπυκνώνει όλη την πορεία του συγκροτήματος, και όλες τις μεταλλάξεις που πέρασε. (εντάξει εκτός από το One Hot minute).
Βεβαία ακόμα και εδώ δεν μπορώ να μην πω ότι υπάρχουν και στιγμές που μας δείχνουν ότι μπορούν να πειραματιστούν και με αλλά στυλ όπως το Make You Feel Better, το οποίο είναι μια 60’ς πόα μελωδία.
Φυσικά το άλμπουμ είναι γεμάτο υποψηφία singles.
Έτσι και αλλιώς σε όλη την καριέρα τους δεν πήγαν ποτέ μπροστά την μουσική, αλλά είχαν το άγγιγμα του Μίδα, και έφεραν το (ας το πούμε) funk-rock, στο ευρύ κοινό.
Δεν περιμένουμε από τους RHCP να ξανακαλύψουν την Αμερική, αυτό έτσι και αλλιώς το κάνουν άλλοι. Αλλά μπορούμε να περάσουμε αρκετές ώρες και φέτος το καλοκαίρι, ακούγοντας τον δίσκο τους, καθώς θα είναι μια από τις πιο ευχάριστες παρέες τους επομένους μήνες.

rainboy

Δεν υπάρχουν σχόλια: