sxino

sxino

Παρασκευή, Οκτωβρίου 06, 2006

H αλλη Eurovision

Η άλλη Eurovision






Liet-Lavlut International 2006

Liet-Lavlut International 2006



Στην πόλη Östersund στο σουηδικό τμήμα της Λαπωνίας (Sápmi), πρόκειται να λάβει χώρα το Ευρωπαϊκό φεστιβάλ τραγουδιού Liet-Lavlut. Πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε από την Ολλανδία και φέτος φιλοξενείται στη Σουηδία με πρωτοβουλία του Σουηδικού Γραφείου για τις Λιγότερο Ομιλούμενες Γλώσσες (SWEBLUL, SWEdish Bureau for the Lesser Used Languages).


Στο φεστιβάλ 13 φιναλίστ θα εκπροσωπήσουν 12 λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες από χώρες της Ευρώπης. Αυτοί είναι:



Το Σάββατο 14 Οκτώβρη, 20.00 ώρα Ελλάδος θα λάβει χώρα ο διαγωνισμός, και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Διαδικτύου από το Δευτερο Πρόγραμμα της Σουηδικής Κρατικής Ραδιοφωνίας (κάντε κλικ στο “Lyssna på P2 Musik”).


Οι συμμετοχές είναι όλες ενδιαφέρουσες, και ήδη το φεστιβάλ έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ σε πολλές χώρες της Ευρώπης (στην Ελλάδα των Βλάχικων, των Αρβανίτικων, των Πομακικών, των Τσακωνικών, των Ποντιακών, των Τσιγγάνικων και των Ισπανοεβραϊκών ειπώθηκε τίποτα; Αναρωτιέμαι...). Είναι μια καλή ευκαιρία γλώσσες λιγότερο ομιλούμενες, άγνωστες σε πολλούς από μας, να βγουν στο προσκήνιο και να αποκτήσουν δημοσιότητα. Εύχομαι αυτή η δημοσιότητα να δημιουργήσει και το ανάλογο πολιτιστικό ενδιαφέρον, που θα επιτρέψει σε πολλές από αυτές τις γλώσσες να επιζήσουν σε αυτή τη χιλιετηρίδα. Και ας μην ξεχνάμε: «Η γλώσσα του άλλου, πλούτος δικός μου.»




* * *


Νίκος Γενημάκης

αναδημοσιευση αποAgit Prop (υπουργειο προπαγανδας ανατολικης γερμανιας ηταν αυτο)





Δεν υπάρχουν σχόλια: