sxino

sxino

Δευτέρα, Ιουνίου 26, 2006

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η χρήση ουσιών δεν είναι ζήτημα Δημόσιας Τάξης αλλά Δημόσιας Υγείας.

Η εγκληματική στάση της ελληνικής πολιτείας συνεχίζει να προκαλεί. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών «γιορτάζεται» με μια σύσκεψη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης διαιωνίζοντας έτσι την αναχρονιστική αντίληψη που θέλει τους χρήστες ουσιών πρώτα παραβάτες και μετά ανθρώπους.

Έχουμε πλέον αγανακτήσει με αυτό το κυνήγι μαγισσών το οποίο έχει συμβάλει στην αύξηση του αριθμού νέων χρηστών αλλά και των θυμάτων όλα αυτά τα χρόνια και έχει οδηγήσει στη εξαθλίωση ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας. Τα στατιστικά στοιχεία είναι θλιβερά, αν και απέχουν κατά πολύ από τη πραγματικότητα που είναι ακόμα πιο σκληρή...

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Υπ. Δημόσιας Τάξης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) από το 1995 μέχρι σήμερα έχουμε υπερδιπλασιασμό των θυμάτων από τοξικές ουσίες (οπιούχα) αλλά και των εξαρτημένων χρηστών (τα επίσημα νούμερα μιλάνε για 20.000 άτομα πανελλαδικά αλλά όσοι έχουν μια ρεαλιστική εικόνα από τη Πρωτεύουσα και την Επαρχία μιλάνε για τουλάχιστον 80.000), όπως επίσης και των συλληφθέντων για υποθέσεις «ναρκωτικών» οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους (90%) είναι χρήστες και όχι έμποροι! Παρόλα αυτά η επίσημη ανακοίνωση του Υπ. Δημόσιας Τάξης ότι «ο αγώνας εναντίον των ναρκωτικών είναι διαρκής και ασυνθηκολόγητος- χωρίς «έλεος» για τους εμπόρους» φανερώνει για μια ακόμα φορά όχι μόνο την υποκρισία και την αναλγησία της Πολιτείας αλλά και την αμάθεια και την έλλειψη οράματος από τους πολιτικούς.

Το ήδη υπάρχον κατασταλτικό μοντέλο που στηρίζεται στη απαγόρευση και την ποινικοποίηση δεν έχει φέρει θετικά αποτελέσματα και πρέπει να αναλογιστούμε υπεύθυνα τις εναλλακτικές πολιτικές.

Η χρήση και κατάχρηση ουσιών είναι συνείδηση πλέον ότι δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή αλλά με ουσιαστική πληροφόρηση και με ενέργειες που περιορίζουν τη βλάβη στον άνθρωπο, την κοινωνία και την οικονομία, όπως έχει δείξει άλλωστε η ευρωπαϊκή εμπειρία σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των κρατών-μελών και πρόσφατες δημοσιογραφικές έρευνες.

Ελπίζουμε να ανοίξει ένας ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος πάνω στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα και να αναθεωρηθεί στα πλαίσια της μείωσης της βλάβης η Ελληνική πολιτική περί «ναρκωτικών», η οποία μέχρι στιγμής είναι εγκληματική για τη νεολαία.

Ηλιόσποροι
(www.iliosporoi.gr)
mushroom freaks

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιατι ενω μιλατε για ναρκωτικα, εχετε βάλει φωτογραφια κανναβης απο διπλα; Γιατι με την ιδια λογικη θα μπορουσατε να βαλετε την φωτογραφια μιας ασπιρινης (αφου στα αγγλικα Ναρκωτικα = Drugs = Φαρμακα = Ασπιρινη). Επί της ουσιας, ας λεμε τον Γιαννη, Γιαννη, και τον Γιαννακη, Γιαννακη, και να μην τους συγχεουμε μεταξυ τους.