sxino

sxino

Παρασκευή, Ιουνίου 23, 2006

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΑ CD!


Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Fnac, με την ευκαιρία της Γιορτής της Μουσικής, υποστηρίζει ενεργά και στην Ελλάδα την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια του κλάδου της μουσικής για μείωση του ΦΠΑ στα CD.
Την εξομοίωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στα μουσικά CD με το αντίστοιχο ποσοστό που ισχύει για τα άλλα πολιτιστικά προϊόντα, όπως το βιβλίο, διεκδικεί η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Fnac.Η σχετική προσπάθεια αποβλέπει στο να αναγνωριστεί η μουσική ως βασικό πολιτιστικό αγαθό, να δοθεί ώθηση στον μουσικό πολιτισμό, να διαδοθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή μουσική παράδοση. Η δράση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από 10 χρόνια στη Γαλλία, από τη Fnac σε συνεργασία με τον ευρύτερο μουσικό κλάδο, με σκοπό την ευαισθητοποίηση τόσο των ευρωπαϊκών Αρχών όσο και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.
Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα σήμαινε διαμόρφωση του ΦΠΑ για τα μουσικά CD στο συντελεστή των άλλων πολιτιστικών προϊόντων, όπως το βιβλίο, δηλαδή στο 4,5% αντί 19% για την Ελλάδα, 5,5% αντί 19,6% για τη Γαλλία, 4% αντί 20% για την Ιταλία.Στο πνεύμα αυτό, και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Μουσική στις 21 Ιουνίου, η Fnac θα προσφέρει για τρεις ημέρες, από τις 21-23 Ιουνίου 2006, όλα τα CD με έκπτωση 14,5%, δηλαδή στην τιμή που θα πωλούνταν τα CD, αν φορολογούνταν με ΦΠΑ 4,5%.

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Fnac αλλά και οι υπόλοιποι φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια είναι τα εξής:

1. Η μουσική φορολογείται περισσότερο από το βιβλίο και τον κινηματογράφο και αυτό σημαίνει πολιτιστική διάκριση σε βάρος του CD, το οποίο είναι και αυτό ένα πολιτιστικό προϊόν. (Στη Γαλλία η μουσική επί σκηνής φορολογείται με 5,5%, ενώ ο δίσκος επιβαρύνεται με συντελεστή 19,6%).
2. Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ επιβαρύνει σημαντικά την τελική τιμή των δίσκων, τη στιγμή που η πλειονότητα των καταναλωτών CD είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μικρή αγοραστική δύναμη.
3. Οι σημερινές, αρκετά υψηλές τιμές των CD, ενθαρρύνουν την πειρατεία και την ιδιωτική αντιγραφή, επιβαρύνοντας σημαντικά τον τομέα και οδηγούν σε εξασθένιση της δημιουργικής προσπάθειας.
4. Η προώθηση (από τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες) της λήψης αρχείων μουσικής από το Διαδίκτυο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι καταναλωτές μπορούν πλέον μέσω Διαδικτύου να αγοράσουν δίσκους από χώρες που έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ, οδηγεί σταδιακά σε εξασθένιση της φυσικής αγοράς και απειλεί τις θέσεις εργασίας της ευρωπαϊκής αγοράς.
5. Η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την αύξηση των πωλήσεων του ευρωπαϊκού μουσικού κλάδου, τη διατήρηση της ποικιλίας της μουσικής προσφοράς, θα διευκολύνει την κυκλοφορία των καλλιτεχνών, των ρεπερτορίων και των παραγωγών στην ευρωπαϊκή επικράτεια, ενώ η Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει ένας εξισορροπητικός πόλος στη μουσική αγορά σε παγκόσμια κλίμακα, ένα αντίβαρο απέναντι στην ισχύ και την επιρροή της αμερικανικής αγοράς.
6. Τα πολιτιστικά αγαθά έχουν σε μεγάλο βαθμό παιδαγωγικό χαρακτήρα, άρα πρέπει να είναι προσιτά σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Παράλληλα, η μουσική αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κοινωνικής συνοχής, επιτρέποντας την έκφραση των μειονοτήτων και των νέων.
Η προηγούμενη εμπειρία από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στη Γαλλία το 1986, καταδεικνύει την σημαντική επίδραση που έχει το καθεστώς φορολόγησης στην ανάπτυξη της αγοράς. Η μείωση του ΦΠΑ από 33,33% σε 18,6% την 1η Δεκεμβρίου 1987 επέφερε αύξηση των πωλήσεων κατά 90% μέσα σε τρία χρόνια. Σήμερα, οι επαγγελματίες του χώρου υπολογίζουν σε μια αθροιστική αύξηση τουλάχιστον 40% στην επόμενη τριετία, σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ στο 5,5%.
Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία στη Γαλλία, η τιμή ενός CD διαμορφώνεται από αρκετούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η φορολογία.
Έξοδα ηχογράφησης (Στούντιο, μουσικοί, post production) 3%
Κατασκευή 11%
Έξοδα διανομής 22%
Γενικά έξοδα 13%
Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας 7%
Δικαιώματα ερμηνευτών 19%
Διαφήμιση και προώθηση 15%
Φορολογία 10%
Πηγή: l’économie du disque 2000 (Οικονομικά στοιχεία του 2000 για τους δίσκους)
mushroom freaks

Δεν υπάρχουν σχόλια: