sxino

sxino

Πέμπτη, Απριλίου 06, 2006

live CURRENT 93 1&2 Ιουνίου 06



Η κολεκτίβα που ξεπερνά τα όρια της μουσικής, η μπάντα με τα χίλια συν ένα πρόσωπα, η μουσική κιβωτός που μοναχικά ταξιδεύει στο χάος, το μουσικό, λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό, ρεύμα που αδιαφορεί εάν γίνεται αρεστό, το απόλυτο underground φαινόμενο, οι Current 93 επιτέλους στην Ελλάδα.

Έχουμε την τιμή να καλωσορίσουμε τον David M. Tibet και τους εκλεκτούς φίλους του για 2 μοναδικές εμφανίσεις στην Αθήνα, την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Ιουνίου στο Θέατρο ‘Δημήτρης Χόρν’. Με το πολυ-αναμενόμενο νέο album στις αποσκευές τους οι Current 93 επισκέπτονται την Ελλάδα για πρώτη φορά από την ίδρυση τους. Είναι από τις σπάνιες φορές που οι Current 93 θα εμφανιστούν επί σκηνής με τόσο ‘γεμάτη’, υπέρ-πλήρη σύνθεση. Στις δύο συναυλίες στην Αθήνα τον David M. Tibet θα πλαισιώσουν με αλφαβητική σειρά οι :
William Breeze (ex Coil) > Ηλεκτρική Βιόλα
Ben Chasny (Six Organs of Admittance) > Ακουστική & Ηλεκτρική Κιθάρα
John Contreras (Pantaleimon) > Βιολοντσέλο
Baby Dee (Antony & the Johnsons) > Αρπα, Ακορντεόν
Maja Elliott > Πιάνο
Simon Finn > Aκουστική κιθάρα
Matt Sweeney (Chavez – Zwan) > Ακουστική & Ηλεκτρική Κιθάρα
Joolie Wood > Βιολί, Φλάουτο, Φλογέρα

Οι Current 93 θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά υλικό από τον νέο τους δίσκο ‘Black Ships Ate the Sky’ καθώς επίσης και κομμάτια από προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές τους. Οι δύο συναυλίες στην Αθήνα έχουν φεστιβαλικό χαρακτήρα καθώς η κάθε βραδιά περιλαμβάνει ένα τετράωρο θέαμα με opening-acts από σπουδαίους μουσικούς. Σημειωτέον ότι και οι Current 93 θα παρουσιάσουν ένα κατά πολύ διαφορετικό set σε κάθε μία από τις δύο συναυλίες. Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 1 Ιουνίου

* Current 93
* SixOrgans of Admittance
* Maja Elliott

Παρασκευή 2 Ιουνίου

* Current 93
* Simon Finn
* Baby Dee








Θα μπορούσε κανείς να αποπειραθεί να περιγράψει το είδος της μουσικής που παίζουν ή την ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Θα ήταν όμως μάταιο, αδιέξοδο, είναι αδύνατο να ταξινομηθεί η να κατηγοριοποιηθεί πλήρως κάτι τόσο πολυσύνθετο, κάτι τόσο μουσικά όσο και συναισθηματικά ιδιόμορφο. Ίσως οι συνεργασίες με κορυφαία ονόματα όπως αυτό του Nick Cave, του Steven Stapleton (φυσικά..), της Bjork, του Marc Almond, του Αntony (..& the Johnsons), της Shirley Collins, του Jhonn Balance (Coil), του Genesis P. Orridge (Psychic TV), της Cosey Fanny Tutti (Throbbing Gristle, Chris&Cosey), του Will Oldham (Bonnie Prince Billy), των Six Organs of Admittance και αμέτρητων άλλων να λένε κάτι για τη μουσική υπόσταση των Current 93. Ίσως πάλι όροι καθαρά μουσικολογικοί όπως ‘συμπαντική’, ‘νεοκλασική’, ‘συμφωνική’, ‘chamber-folk’, ‘ψυχεδελική’, ‘industrial’, ‘αφηγηματική’, ‘μινιμαλιστική’, ‘εκστατική’, ‘σκοτεινή’, ‘ποιητική’ να μπορούν να σκιαγραφήσουν το είδος της μουσικής που παράγει ο David M. Tibet και η παρέα του. Και πάλι όμως, όλα τα παραπάνω μπορούν να αποτυπώσουν μέρος της ουσίας των Current 93.

Με τον ίδιο τρόπο που η ιδεολογική κατεύθυνση του Tibet (όπως εκφράζεται μέσα από την ποίηση του) διχάζει ακόμα και το ίδιο του το κοινό, έτσι και η μουσική της κολεκτίβας (συνοδευτικό στοιχείο της ποίησης - αν και σε πρώτο πλάνο) κινείται πάνω από συμβατικές μουσικές ταμπέλες.

Ένα είναι το μόνο σίγουρο : Η μουσική των Current 93 δεν είναι μία απλή ακουστική εμπειρία, δεν στοχεύει εκεί άλλωστε. Ο ακροατής καλείται να περπατήσει πάνω σε ‘γέφυρες’ που ανοίγονται για να κατανοήσει την παράλληλη συνύπαρξη ξεχωριστών, εκ πρώτης όψεως ‘απομακρυσμένων’ μουσικών ειδών – όπως π.χ. η folk με την industrial. Καλείται επίσης να υπερπηδήσει χάσματα που απλώνονται, για να επιτύχει να ‘γεφυρώσει’ μουσικά είδη των οποίων η συνύπαρξη είναι τολμηρή και δύσκολη – όπως για παράδειγμα η μουσική δωματίου με την ψυχεδέλεια ή τον θόρυβο. Καλείται τέλος να ανοίξει τα αυτιά του και κατά προέκταση το μυαλό του, να ακούσει ανάμεσα στις λέξεις, να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές. Η ποίηση του David M. Tibet παραμένει αμφιλεγόμενη για όσους την ακούν αβίαστα, είναι εύκολα παρεξηγήσιμη (η ύποπτη ακόμα) για όσους επιφανειακά την προσπερνούν. Τούτο δεν σημαίνει πώς όσοι πιστά ακολουθούν τους Current 93 κατανοούν όσα ο David M. Tibet έχει να πει η όσα εννοεί. Ο Tibet το γνωρίζει καλά αυτό.. Γελάει με το κοινό του, κλαίει με το κοινό του, αγαπάει, μισεί, πλησιάζει, απομακρύνει το κοινό του. Δεν παρακαλεί να τον ακούσεις, δεν ζητεί το χειροκρότημα σου, δεν θα απλουστεύσει τις έννοιες για να καταναλωθεί ευρέως, δεν θα ακυρώσει την ποίηση του. Δεν χαϊδεύει κανενός αυτιά, θα είναι ειλικρινής μαζί σου...

Kάθε τους εμφάνιση ανά τον κόσμο μοιάζει με συνάθροιση των απανταχού ‘πιστών’, άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης ταξιδεύουν για να βρεθούν κοντά στα μουσικά (και όχι μόνο ..) είδωλά τους. Τα εισιτήρια για τις συναυλίες τους ‘εξαφανίζονται μήνες πριν αυτές πραγματοποιηθούν κάνοντας πολλούς να μιλούν για τα πιο γρήγορα sold-out live στον κόσμο. Έχοντας διαγράψει μία μουσική πορεία 25 χρόνων και έχοντας δημιουργήσει ένα ετερόκλητο πλην άκρως φανατικό κοινό σε ολόκληρη την υφήλιο, οι Current 93 δεν χρειάζονται συστάσεις.

ΤΙΜΗ ΕΙΔΟΔΟΥ > 44€ (προπώληση) και 48€ (στην είσοδο)
1&2 Ιουνίου 06
Θέατρο ‘Δημήτρης Χόρν’
(Αμερικής 10 Αθήνα)

Είσοδος Κοινού 19:30 - Έναρξη 20:30
Festival Website> www.current93athens.gr
rainboy (αντιγραφωντας το δελτιο τυπου)
ΥΓ να δουμε που θα βρουμε ευρω για ολες τις συναυλιες που θελουμε να παμε.
ή αλλιως πως θα χρεωκοπησει ο εσωτρικος τουρισμος στην Ελλαδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: